Plum crumble

Ovaj brzi desert se sastoji iz dva dela. Prvi deo čine sočne šljive, a drugi deo je mrvičasta smesa koja predivno miriše zbog cimeta.

Potrebni sastojci:

Deo sa šljivama:

  1. 800g očipćenih šljiva
  2. 1 kašičica limunovog soka
  3. 1 kašičica narendane kore limuna
  4. 2 kašike gustina
  5. 50g belog šećera

Mrvičasta smesa:

  1. 50g ovsenih pahuljica
  2. 1 puna kašičica cimeta
  3. 50g smeđeg šećera
  4. 125g hladnog maslaca
  5. 200g mekog brašna tip 400

Priprema:

  1. Iseći šljive ali ne previše tanko. Staviti ih u dublju posudu i dodati sok od limuna i koricu, gustin i šećer. Dobro izmešati sastojke.
  2. Pripremiti posude, sipati svuda ravnomerno pripremljene šljive i započeti pripremu mrvičastog dela.
  3. Hladan maslac iseći na kocke. U srednju posudu staviti sve sastojke za mrvičastu smesu i sjedniti ih rukama. Rasporediti preko šljiva.
  4. Posude zatim staviti na pleh (može od rerne) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. Porumeneće odozgo a šljive će se krčkati.
  5. Pustiti malo da se prohladi, pa jesti uz kuglu sladoleda.
Napomena:

Koristila sam četiri manje i dve veće keramičke podsude.

You may also like...

error: Content is protected !!