Čupavci

Od malih nogu ih volim a ova varijanta sa dzemom je odlična, preporučujem da probate. Nisam ih sve premazala sa dzemom jer sam htela da imam i onu klasičnu varijantu.

Potrebni sastojci:

  1. 4 jaja
  2. 150g šećera
  3. 1 vanilin šećer
  4. 1 kašičica narendane korice limuna (dobro oprati)
  5. 150ml ulja
  6. 150ml mleka
  7. 250g mekog brašna tip 400
  8. 1/2 kesice praška za pecivo

Čokoladni umak:

  1. 100g čokolade za kuvanje
  2. 200ml mleka
  3. 100g maslaca/margarina
  4. 50g šećera

Valjanje / premaz:

  1. 100g kokosa
  2. dzem po izboru

Priprema:

  1. Prvo započeti pripremu biskvita. Penasto izmiksati jaja sa postepenim dodavanjem šećera. Ne prekidajući mućenje, ovim redom dodati ostale sastojke: narendanu koricu limuna, ulje i mleko. Brašno dodati prašak za pecivo, izmešati, pa iz va puta prosejati u prethodno umućenu smesu i sjedniti mikserom na najslabijoj brzini. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, izliti smesu i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180°C oko 20 minuta. Kada se ispeče, izvaditi iz tepsije i pustiti da se ohladi.
  2. Na red dolazi čokoladni umak. Sve sastojke za umak staviti u manju šerpicu i pustiti da se dobro otope sastojci. Ostaviti da se ohladi a biskvit iseći na približno jednake kocke.
  3. Kocku prepoloviti, premazati dzem u tankom sloju i preklopiti.
  4. Kocku ubaciti u čokoladni umak, da lepo upije i bude sočno, pa zatim dobro uvaljati u kokos.
Napomene:

Pre nego što stavim biskvit u rernu da se peče, par puta udarim tepsiju o sto.
Kada su mi se otopili svi sastojci za čokoladni umak, ostavila sam ga još 5 vminuta na ringli konstantno mešajuči.
Kada sam sekla biskvit, prvo sam isekla krajeve da bih imala lepe kocke, ali i njih sam naravno iskoristila.

You may also like...

error: Content is protected !!