Od malih nogu ih volim a ova varijanta sa dzemom je odlična, preporučujem da probate. Nisam ih sve premazala sa dzemom jer sam htela da imam i onu klasičnu varijantu.


Potrebni sastojci:
- 4 jaja
- 150g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica narendane korice limuna (dobro oprati)
- 150ml ulja
- 150ml mleka
- 250g mekog brašna tip 400
- 1/2 kesice praška za pecivo
Čokoladni umak:
- 100g čokolade za kuvanje
- 200ml mleka
- 100g maslaca/margarina
- 50g šećera
Valjanje / premaz:
- 100g kokosa
- dzem po izboru
Priprema:
- Prvo započeti pripremu biskvita. Penasto izmiksati jaja sa postepenim dodavanjem šećera. Ne prekidajući mućenje, ovim redom dodati ostale sastojke: narendanu koricu limuna, ulje i mleko. Brašno dodati prašak za pecivo, izmešati, pa iz va puta prosejati u prethodno umućenu smesu i sjedniti mikserom na najslabijoj brzini. Tepsiju obložiti papirom za pečenje, izliti smesu i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 180°C oko 20 minuta. Kada se ispeče, izvaditi iz tepsije i pustiti da se ohladi.
- Na red dolazi čokoladni umak. Sve sastojke za umak staviti u manju šerpicu i pustiti da se dobro otope sastojci. Ostaviti da se ohladi a biskvit iseći na približno jednake kocke.
- Kocku prepoloviti, premazati dzem u tankom sloju i preklopiti.
- Kocku ubaciti u čokoladni umak, da lepo upije i bude sočno, pa zatim dobro uvaljati u kokos.
Napomene:
Pre nego što stavim biskvit u rernu da se peče, par puta udarim tepsiju o sto.
Kada su mi se otopili svi sastojci za čokoladni umak, ostavila sam ga još 5 vminuta na ringli konstantno mešajuči.
Kada sam sekla biskvit, prvo sam isekla krajeve da bih imala lepe kocke, ali i njih sam naravno iskoristila.