Uštipci sa susamom

Svi volim uštipke koje su nam naše bake spremale, ali verujte mi da su ovi još bolji. Napravite ih pa ćete videti o čemu pričam.

Potrebni sastojci:

 1. 400ml mlakog mleka
 2. 2 kašičice šećera
 3. 1 kesica suvog kvasca
 4. oko 550g mekog brašna tip 400
 5. 1 kašičica soli
 6. oko 100g susama
 7. voda

Priprema:

 1. U vanglu sipati mlako mleko, šećer i kvasac. Dobro promešati, ostaviti par minuta, pa dodati polovinu brašna. Varjačom prvo mešati pa posle zamesiti rukama postepeno dodavajući brašno i so. Testo treba da bude nelepljivo i glatko. Pokriti testo i ostaviti na toplom mestu nekih 45 minuta da naraste.
 2. Pobrašniti radnu površinu, premesiti naraslo testo i formirati ga u valjak. Iseći na šest približno jednakih delova i formirati lopte. Pokriti ih krpom ili prijanjajućom folijom kako se ne bi sušile.
 3. Pripremiti dve posude. U jednu sipati vodu a u drugu susam. Loptu prvo umočiti u vodu pa zatim dobro uvaljati u susam. Pobrašniti radnu površinu i loptu pa rasklagijati u krug. Sekačem za testo iseći na četvrtine (za veće uštipke) ili osmine (za manje uštipke). Isto to uraditi i sa preostalim loptama.
 4. Uštipke spuštati u zagrejano ulje (tiganj, šerpica) i pržiti ih na srednjoj jačini sa obe strane dok ne dobiju rumenu boju.
 5. Ispržene uštipke stavljati na tanjir koji je obložen ubrusom kako bi upili višak masnoće.

Po receptu https://www.instagram.com/p/CNPFWM3pw0c/

You may also like...

error: Content is protected !!