Sendvič kifle

Ove kifle su odlične za sendviče. Mekane su i preukusne. Vi možete da ih pravite manje, srednje ili veće, vaš izbor.

Sa ovim receptom i fotografijama sam učestvala na takmičenju #yuhorijada koju je organizovao Yuhor dućan. Izabrala sam diciplinu “Bacanje salame između dve kriške” a osvojila sam utešnu nagradu.

Potrebni sastojci (za 12 kifla):

  1. 500ml mlakog mleka
  2. 1 kesica suvog kvasca
  3. 1 kašika šećera
  4. 700g mekog brašna tip 400
  5. 2 kašičice soli

Priprema:

  1. Od 500ml mlakog mleka uzeti nekih 200ml i pomešati sa suvim kvascem i sećerom. Ostaviti 10 minuta da se aktivira.
  2. U dublju vanglu sipati ostatak mleka (300ml) i dodati aktiviran kvasac. U brašno (poželjno prosejati) dodati so i postepeno dodavati tečnim sastojcima. Umesiti meko i glatko testo. Pokriti vanglu i pustiti testo da odmori 15 minuta.
  3. Zatim testo još jednom premesiti i ostaviti da narasta 45 minuta.
  4. Naraslo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu, blago ga premesiti i iseći na 12 približno jednakih delova.
  5. Formirati lopte, pokriti ih i uzimati jednu po jednu kako se ne bi sušile.
  6. Rukama malo razvući testo pa ga rasklagijati što tanje u ovalan oblik. Urolati i ređati na pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje. Isto to uraditi i sa ostalim loptama. Pokriti i ostaviti 30 minuta da narastu.
  7. Premazati ih sa vodom i posuti susamom pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C od 15 – 20 minuta, treba da porumeni odozgo. Ispečene kifle premazati sa uljem/otopljenim maslacem.

You may also like...

error: Content is protected !!