Slani recepti

Pasta al pomodoro

Pasta al pomodoro je jelo koje se često sprema u Italiji, a krase ga sastojci koje skoro uvek imate kod kuće. Reč “pomodoro” znači paradajz, što znači da je ovo pasta sa paradajzom. Ima raznih varijanti ove paste, neki spremaju sa običnim paradajzom, neko sa čerijem, neko koristi pelat i sl. Pasta se napravi za manje od 20 minuta, a ja sam u isto vreme kuvala testeninu i sos. Jedino nisam mogla da pronađem svež bosiljak (a verujem da je mnogo bolji ukus) pa sam morala da koristim suv.

Sa ovim receptom sa učestvovala u takmičenju #jamaestro i osvojila paket njihovih testenina. Veoma sam zadovoljna njihovom testeninom jer se uopste ne raspada prilikom kuvanja dok sam kod nekih drugih testenina imala taj problem.

Potrebni sastojci (za dve osobe):

 1. 200g testenine (koristila sam testeninu Maestro / Penne Rigate )
 2. 2 kašike maslinovog ulja
 3. 1 glavica crnog luka
 4. 2 čena belog luka
 5. 300g čeri paradajza (može i običan)
 6. 1 kašičica suvog bosiljka
 7. so i biber po ukusus
 8. 20g narendanog parmezana

Priprema:

 1. U tiganj (moj je prečnika 24cm) sipati dve kašike maslinovog ulja. Crni luk iseći što sitnije i staviti u zagrejano ulje. Čim dobije staklastu boju i omekša, dodati ispasiran (kroz presu) ili sitno iseckan beli luk.
 2. Čeri paradajz prepoloviti i dodati. Poklopiti i krčkati na srednjoj jačini dok ne omekša i počne da se raspada. Presom za krompir ga pritisnuti kako bi izašao sok iz njega. Odmah dodati i jednu kutlaču vode u kojoj se kuva testenina i krčkati dok se sos ne zgusne.
 3. Dodati bosiljak, so i biber. Na kraju dodati skuvanu testeninu, ovlaš promešati, pa dodati narendan parmezan i sve lepo sjediniti.
 4. Dekorisati sa parmezanom, čeri paradajzom ili bosiljkom.

You may also like...

error: Content is protected !!