Mafini sa tikvicama

Evo još jedne odlične ideje šta spremiti sa tikvicama – mafine. Ne možete da verujete koliko je ovaj mafin sočan, mekan i rastresit. Sočnost i mekoću mu daju tikvice i griz a miris naravno beli luk i peršun. Uz čašu jogurta ili mleka, idealan je doručak.

Potrebni sastojci:

  1. 1 tikvica (oko 300g)
  2. 2 jajeta
  3. 15ml maslinovog ulja
  4. 1 – 2 čena belog luka
  5. 1 kašičica suvog peršuna
  6. 1 ravna kašičica soli
  7. biber po ukusu
  8. 100g mekog brašna tip 400
  9. 20g pšeničnog griza
  10.  ¹/₂ kesice praška za pecivo
  11. 50g narendanog kačkavalja

Odozgo:

  1. susam i lan

Priprema:

  1. Tikvici iseći krajeve, oljuštiti je, i narendati na krupniju stranu renda (biće oko 250g). Posoliti sa jednom kašičicom soli i ostaviti sa strane 10 minuta kako bi pustile vodu.
  2. Kada su pustile vodu, dodati jaja, ulje, ispasirane čenove belog luka, suvi peršun, biber po ukusu i sve te sastojke dobro umutiti ručnom žicom.
  3. U brašno dodati griz i prašak za pecivo, pa prosejati u prethodno umućenu smesu i sjediniti špatulom. Na kraju dodati narendani kačkavalj i lagano umešati.
  4. Kalup za mafine nauljiti i pobrašniti, pa dodati u svaku rupu po kašiku od smese. Ostatak smese ravnomerno rasporediti. Posuti ih sa susamom i lanom.
  5. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta. Treba da porumene odozgo.

You may also like...

error: Content is protected !!