Lisnati hleb sa belim lukom i peršunom

Evo jednog zanimljivog hleba i sigurna sam da će vam se jako dopasti.

Cela kuća zamiriše zbog peršuna i belog luka. Hleb bude premekan unutra a odozgo krckav.

Potrebni sastojci:

  1. 300ml mlakog mleka
  2. 30g svežeg kvasca
  3. 1 kašičica šećera
  4. 100ml ulja
  5. 1 celo jaje + 1 žumance
  6. 1 kašičica soli
  7. oko 500g mekog brašna

Fil:

  1. 100g margarina sobne temperature
  2. manja veza peršuna
  3. 4 – 5 čena belog luka

Premazivanje:

  1. jaje
  2. susam i lan

Priprema:

  1. U vanglu sipati mlako mleko, šećer, rukama izmrvljen kvasac i 2 – 3 kašičice brašna, pa promešati. Pokriti i ostaviti nekih 10 minuta na toplom mestu da se kvasac aktivira.
  2. Aktiviranom kvascu dodati ulje i jaja, promešati, pa postepeno dodavati brašno (poželjno prosejati) u kojem se nalazi so. Prvo mešati varjačom a posle zamesiti rukama. Vanglu pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti na toplom mestu oko sat vremena kako bi se testo udvostručilo.
  3. Pobrašniti radnu površinu pa vrlo malo premesiti naraslo testo i rasklagijati ga u pravougaoni oblik.
  4. Priprema fila: manju vezu peršuna iseći što je sitnije moguće, čenove belog luka usitniti u presi pa sve to dodati omekšalom margarinu i dobro sjedniti. Pripremljenu smesu razmazati po celom testu.
  5. Premazano testo seći na trake širine kalupa za hleb i ređati jednu preko druge. Zatim ih iseći na kvadrate i ređati uspravno u kalup koji je obložen papirom za pečenje.
  6. Rernu sada uključiti na 200 stepen, premazati hleb sa umućenim jajetom i posuti sa susamom i/ili lanom, pa peći dok ne porumeni odozgo (ja sam ga pekla 15 minuta na 200 stepeni i 15 minuta na 180 stepeni).

Po receptu https://www.instagram.com/p/CM_uImTJL8s/

You may also like...

error: Content is protected !!