Hleb sa belim lukom, mladim lukom i kačkavaljem

Luk obožavam, bukvalno sve, takođe volim i kačkavalj, i kada se spoje te namirnice dobije se jedan jako ukusan hleb kome ne možeš da odoliš i koji se brzo pojede.

Potrebni sastojci:

  1. 200g mekog brašna
  2. 1 jaje
  3. 1 ravna kašika šećera
  4. 1 kašičica suvog kvasca
  5. 1 kašičica soli
  6. 100ml mlakog mleka
  7. 30g maslaca sobne temperature

Fil:

  1. 1 kašika jajeta
  2. 15g maslaca sobne temperature
  3. 1 kašičica belog luka u prahu
  4. ¹/₂ kašičice šećera
  5. 1 puna kašika mladog luka sitno iseckanog

Odozgo:

  1. 100g kačkavalja / mocarele

Priprema:

  1. Umutiti jaje ručnom žicom čisto da se sjedini belance i zumance pa odvojiti jednu kašiku jajeta za fil.
  2. Jajetu dodati šećer i suvi kvasac, promešati sastojke ručnom žicom, pa dodati svu količinu brašna (poželjno prosejati), so i mlako mleko. Sastojke prvo promešati varjačom pa posle zamesiti rukama. Biće jako lepljivo testo i ne dodavati brašno. Pokriti vanglu prijanjajućom folijom i ostaviti da odmori 15 minuta.
  3. Blago pobrašniti radnu površinu, raširiti testo rukama i na sredinu staviti omekšali maslac. Tokom mešenja testa dodavati po malo brašna (prstohvat) dok se ne dobije glatko testo koje se ne lepi za ruke.
  4. Formirati loptu i staviti je u pleh od rerne koji je obložen papirom za pečenje. Rukama malo rastanjiti testo, obavezno ga pokriti (zbog sušenja) i staviti u rernu na 30°C oko 60 minuta kako bi naraslo.
  5. Naraslo testo blago pritisnuti rukama kako bi izašao vazduh. Uključiti rernu na 180°C. Skalpelom ili oštrim nožem iseći vodoravne i horizontalne linije, a sastojke za fil sjediniti pa namazati preko hleba, obavezno proći kroz proreze.
  6. Kačkavalj iseći na prutiće i ubacivati između proreza pa pripremljeno testo staviti u zagrejanu rernu da se peče oko 20 minuta. Treba da porumeni odozgo i da se kačkavalj lepo istopi.
Napomena:

Kada sam trebala testo da stavim u rernu kako bi naraslo, “pokrila” sam ga sa vatrostalnom posudom.

Ja sam koristila kačkavalj ali mislim da je još bolje sa mocarelom.

You may also like...

error: Content is protected !!