Potrebni sastojci:
- 125ml mlakog mleka
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kesice suvog kvasca
- 1 jaje
- 35g otopljenog maslaca
- 1 kašičica belog luka u prahu
- 1 kašičica suvog peršuna
- 1 kašičica soli
- 250g mekog brašna tip 400
Premazivanje:
- mleko
- otopljen maslac
Priprema:
- Pomešati mlako mleko, suvi kvasac i šećer, pa pustiti da odmori par minuta. Zatim dodati otopljeni maslac, jaje, beli luk u prahu, suvi peršun i promešati dobro ručnom žicom.
- Brašnu dodati so, i prosejati u tečne sastojke. Varjačom umesiti testo koje ce biti po malo lepljivo ali ce se odvajati od posude. Pokriti i ostaviti na toplom mestu 60 minuta.
- Pobrašniti radnu površinu, izručiti testo, kratko ga premesiti i formirati u loptu. Praviti veće i manje loptice pa ih ređati u tepsiju (koristila sam okruglu) koja je obložena papirom za pecenje. Praviti mali razmak između kuglica. Pokriti tepsiju krpom i ostaviti hleb da narasta od 30 – 60 minuta.
- Rernu uključiti na 180°C, svaku kuglicu premazati sa malo mleka i peći nekih 25 minuta, treba da porumeni odozgo.
- Vruć hleb premazati sa otopljenim maslacem.